15 dingen die je nog niet wist over chocolade


15 dingen die je nog niet wist over chocolade

Het is al langer bekend dat chocolade veel positieve effecten op je gezondheid heeft. Maar van deze interessante weetjes had je misschien nog níet gehoord:

1. Ooit groeide geld aan de bomen in de vorm van cacaobonen. Eerst de Maya’s en later ook de Azteken gebruikten dit zeldzame goed als ruilmiddel.

2. Uit een recente ontdekking blijkt dat een bepaald cacao extract effectiever is om de tanden gezond te houden dan fluoride. Say what?!

3. Chocolade bewaar je best niet in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur is tussen de 15 en 19 graden. Bovendien absorbeert chocolade gemakkelijk smaken en geuren, dus als je het naast kaas of vlees legt smaakt het daar binnen een paar dagen naar.

4. Wist je dat je pure chocolade jarenlang kan bewaren? Zeker als je het op een juiste temperatuur, in het donker en goed verpakt bewaart kan het wel twee jaar meegaan.

5. In chocolade zit epicatechine, een stof die de zuurstofopname door de spieren bevorderd. Een klein stukje chocolade zou al voldoende zijn om je sportsessie te optimaliseren.

6. In de 17e eeuw werd chocolade in Frankrijk voorgeschreven als een medicijn tegen woedeaanvallen en depressie.

7. Witte chocolade is technisch gezien geen chocolade: het bevat enkel cacaoboter, geen cacaobonen.

8. De chocolade van het chocolademerk Chocopologie wordt 24 uur ondergedompeld in pure vanille en truffelolie. Het behoort daardoor tot één van de duurste chocolademerken ter wereld: voor 500 gram betaal je €2000.

9. Europeanen eten gemiddeld 5,7 kilogram chocolade per wereld. Behalve Zwitsers, zij eten gemiddeld 11,4 kilogram per jaar en breken daarmee het record.

10. In de Verenigde Staten en Brazilië is chocolade pizza een lekkernij. Het idee is simpel: je vult de bodem met een royale laag chocolade en als topping gebruik je… nog meer chocolade!

11. Napoleon at tijdens zijn veldtochten vaak chocolade om snel een energiestoot te krijgen.

12. De Okayama Prefectural University en banketbakker Minamoto Kitchoan deden samen experiment waarbij ze het gezondheidsbevorderende effect van azijn wilden koppelen aan de smaaksensatie van chocolade. Het resultaat was chocolade met een zacht-zure smaak.

13. De grootste chocoladetruffel ooit werd in Italië gemaakt en woog maar liefst 802 kilogram.

14. Chocolade smaakt niet overal hetzelfde, zo smaakt de lekkernij in de Caraïben bijvoorbeeld iets zuurder en in Zwitserland romiger.

15. Wist je dat een chocolade tasting of workshop als cadeau the new cool is? Bekijk www.chocovibes.be voor meer informatie!